Siden vårt forrige Teams-møte ble en suksess, fortsetter vi med flere slike møter inntil vi igjen kan møtes fysisk. Rune Rysstad stiller opp igjen. Denne gangen med del to av sitt foredrag om mynter fra området rundt silkeveiene i Sentral-Asia. Denne gangen dekkes perioden ca år 500-800 i området Sogdiania/Transoxiania.
Etter foredraget vil vi også ha en auksjon. Den omfatter de objektene som opprinnelig skulle ha kommet på det avlyste november-møtet. Auksjonsliste og bilder vil bli publisert på vår hjemmeside norsknum.org. Kjøpte objekter kan enten utleveres ved neste fysiske møte eller hentes hos kassereren i Oslo Myntgalleri.
Vi planlegger nå i gjennomføre årsmøtet i mai uansett om det blir på Teams eller fysisk. Egen invitasjon til dette vil bli sendt ut i god tid.
Invitasjon med link til møtet er også sendt ut til de medlemmene vi har registrert med epostadresse (si fra hvis du er medlem ikke har fått epost).
Runes disposisjon:
FRA SILKEVEIENE I SENTRAL-ASIA: SOGDIANIA/TRANSOXIANA, FØR-ISLAMSK TID CA 500 – 800
- Introduksjon til «Sogdiana»: kunst, folklore og religion
- Fra noen kjente arkeologiske utgravinger
- Sogdierne – mest kjente folkegruppen i tidsperioden, men slett ikke de eneste!
- Numismatiske hovedtrekk, tematisk ordnet
- ….. veien videre mot Kina
INGEN DOMINERENDE STØRRE STATER, (MEN «BY-STATER»/LOKALE UTGIVELSER)
- Noen viktige områder/bystater i Transoxania:
- Samarkand, Bukhara & Penjikent
- Chach (=Tasjkent, i dag hovedstad i Usbekistan)
- Otrar (by nord for Tasjkent
- Ustrushana, Ferghana dalen, Semirechie
SOGDISK NUMISMATIKK (1/2) ER SOM KULTUREN ELLERS EN GOD BLANDING:
- Gjenspeiler synkretismen/sammensmeltningen mellom øst og vest! Henter elementer fra:
- Sasanidene (Persia)
- Kinesisk mynttradisjon
- Gresk/hellenistisk tradisjon
- Bysantisk/romersk
SOGDISK NUMISMATIKK (2/2) HOVEDTREKK/KJENNETEGN:
- Utbredt bruk av «tamgha» symboler (østlig/kinesisk tradisjon
- Mynt kan være både PREGET eller STØPT
- Mest bronse, men også noe sølv i hovedsak i form av imitasjoner av sasanidisk mynt (særlig den lange «Bukhar Hudat» serien)
- Myntene i bronse kan se ut til å ha sirkulert mest lokalt og har IKKE vært brukt i langdistansehandel
- Myntportretter kan både ha «vestlige» og «asiatiske» trek
- Dyr er ofte brukt som motiv (kameler, hester, løver og leoparder)
Rune har laget følgende oppskrift for de som ikke har benyttet Teams ennå:
NNF har valgt å benytte en plattform som heter «Teams «
Microsoft Teams er kort fortalt et program (app) hvor vi kan møtes, prates og holde foredrag digitalt.
Det er veldig ulikt om man har Teams installert på PC eller ikke. Noen har kanskje dette inne allerede fordi det er installert sammen med Microsoft Office / Office 365 som mange bruker. Andre må installere et lite program, før Teams kan brukes første gang. Uansett er Teams gratis, og virker på alle “plattformer”. Du kan derfor bruke Teams på alle PC, iPad, Mac og til og med mobiltelefon. Men, siden det er bra med størst mulig skjerm når vi skal kjøre foredrag, anbefaler vi at Teams kjøres fra PC og ikke iPad eller telefon).
For de som er usikre på om Teams er klart for bruk, så test gjerne med en gang nå ved å trykke lenken “Bli med i møtet” som ligger nedenfor i denne møteinnkallingen.
Dersom Team er tilgjengelig på din PC, vil dette programmet starte automatisk opp når du trykker “Bli med i møtet” lenker (kanskje må du da skrive inn navnet ditt). Du vil da måtte bli sluppet inn i møterommet, så ha tålmodighet om du ikke kommer inn med en gang. (Tenk som at du står foran døra til våre fysiske møteromslokaler og har trykket dørklokken).
Dersom Teams IKKE er installert hos deg allerede, følg instruksjonene fra Microsoft som du vil få opp når du trykker “Bli med i møtet” lenken. Generelt kan Teams enten være en “plugin” til din nettleser, eller settes opp som en eget program på din PC. Det er valgfritt og opp til deg.
- Tips og bruk av Teams:
Test om du kommer inn på møtet i GOD TID før oppsatt møtetidspunkt (gjerne dagen før møtet!). - Husk å slå av høyttaleren din / sett deg til “mute” om du ikke skal snakke til alle.
- Bruk gjerne kameraet slik at du synes for andre. Men har du f.eks. dårlig forbindelse kan du naturligvis velge å slå av. Det er ikke kamera tvang!
- Bruk gjerne “Rekk opp hånda” knappen om du vil ha ordet!
- Bruk stor skjerm/minimer innhold som lager “støy” og bruker plass slik at du ser mest mulig å foredraget (delt skjerm)
Det anbefales å kjøre med størst mulig skjerm, siden vi skal ha foredrag. Ta også vekk visning av f.eks. Chat-feltet for å få størst mulig skjermvisning av foredraget/hovedskjermen.
Når | tir. 27. apr 2021 19:00 – 22:00 (CEST) |
Hvor | Microsoft Teams Meeting |
Auksjonslisten, klikk her for å laste ned.