Sommermøtet ble holdt 22. juni 2021 kl. 17.00 – 21.00 på Teknisk Museum i Oslo. Invitasjon hadde vært utsendt på mail og dessuten utlagt på foreningens nettside og facebookside. Det var 24 deltakere.
Første post på programmet var en omvisning på museet, der vi ble ledet av museumspedagog Andreas Hammer. Han ga en engasjert innføring i det man kan kalle «energiens historiske utvikling», der vi beveget oss fra gamle vannhjul og de første dampmaskiner til moderne turbiner og vår moderne dataalder. Vi besøkte også gamle dagers kjøkkener og så de første elektriske komfyrer dukke opp – på vei mot våre dagers moderne hjem. Det ga gjenkjennelser for alle og enhver. Hammer presenterte videre høydepunkter fra andre utstillinger, bl.a. om tradisjonelle smedarbeider og den tidligste utvikling av maskinell verktøyproduksjon – samt utdrag av medisinens til tider ganske brutale historie. Stor stemning! Vi fikk også med oss litt om historiske fremkomstmidler, både i form av biler, fly og sykler. Blant annet fikk vi se museets originale SAS fly både fra utsiden og innsiden. Caravellen “Finn Viking” (1959-modell) ble donert Teknisk museum av SAS i 1974.
Etter dette var det samling i museets restaurant, som vi fikk ha alene. Formannen innledet med å orientere om aktuelle saker for NFF, der han bl.a. fremla en rekke bøker og hefter (og noen medaljer) som var til salg. Det ble også utdelt en del nye nordiske tidsskrifter (bl.a. NNUM) til interesserte. Kveldens auksjon omfattet 56 lots med mynter og medaljer.
Auksjonsliste med bilder hadde vært utlagt på foreningens nettside og facebookside, og det var mottatt flere forhåndsbud. I tillegg kom 4 etteranmeldte lots med litteratur. Auksjonen innbrakte kr. 13.770. En del av de norske myntene i høyere prisklasse oppnådde ikke bud.
Som kveldens foredragsholder var invitert professor Svein H. Gullbekk, som startet med å orientere om aktuelle saker fra Myntkabinettet – bl.a. om en nyansettelse og om store oppussingsarbeider – og om numismatikkens utfordringer når det legges nye planer for Oslomuseenes utvikling (bl.a. nytt Vikingskipsmuseum). Deretter ga han en engasjert introduksjon til gullmyntenes historie, der han særlig konsentrerte seg om de velkjente, majestetiske gullmyntene fra bysantisk 1000-tall og deres påvirkning av 1200- og 1300-tallets italienske parademynter, florinen og dukaten, som dominerte den internasjonale
handelen i senmiddelalderen. Deretter presenterte han keiser Sigismunds berømte utgivelser på siste del av 1400-tallet, før han nåde frem til et høydepunkt: Den engelske sovereign av 1817, som Gullbekk omtalte som den eneste virkelig globale valutaen før dollaren. Også gulldollaren fra 1849 ble vist. Har det vært laget noe mer perfekt noensinne?
Gullbekks foredrag var et konsentrat av hans bok «Pengene som forandret verden», som nå er under ny utgivelse. Han hadde med en del eksemplarer for salg til møtedeltakerne.
Dessuten kjøpte NNF noen eksemplarer, som vil bli videresolgt til interesserte medlemmer i løpet av høstens møter.
Referent: Sverre Dyrhaug