Referat fra medlemsmøte 27. november 2018 (nr. 938)

Formannen, Carl Henrik Størmer, ønsket 25 deltakere velkommen til siste ordinære NNF-møte i 2018. Han minnet likevel om at det gjensto et eget julemøte som holdes hjemme hos Christian Pedersen 12. desember, der det vil bli en liten, eksklusiv auksjon, med anledning til å inngi forhåndsbud. Myntene til denne juleauksjonen var utlagt på møtet nå, i tillegg til de som gjaldt kveldens auksjon.

Kveldens foredragsholder var formannen selv, Carl Henrik Størmer. Han var oppfordret til å snakke om «Mitt samlerliv». Carl Henrik samler nemlig ikke bare på antikke mynter, men også veteranmotorsykler, bøker, verktøy og piper. Hva tenker en seniorsamler av hans format over hva man bør og ikke bør gjøre når man bygger opp en samling?

Carl Henrik startet ut med et postulat: «Er du samler, er det genetisk betinget.» Han dokumenterte at dette i alle fall gjaldt i hans eget tilfelle. Vi fikk høre om farfaren, Carl Mülertz Størmer (1874-1957), en vidgjeten matematikkprofessor og nordlysforsker som også var en lidenskapelig samler av planter, forsteininger og alskens optikk. Bl.a. hadde han et spionkamera som gjorde det mulig å forevige gamle Henrik Ibsen på Karl Johan. Et unikt portrett som i dag inngår i Carl Henriks mangslungne samlinger! Via faren, som også var professor og samler, kom vi frem til Carl Henrik selv, som startet sin samlerkarriere med de første Donald-årgangene fra 1948, samtidig som han tidlig ble fanget av lidenskapen for mynter. Som flere andre NNF’ere fant han raskt veien til «Mynthandler Th. Frogn» i Universitetsgaten, og han klarte også å skaffe seg «lekeplass» både på Deichmanns bibliotek og ved Universitetets myntkabinett. Som 14-åring kunne han derfor i 1956 innvilges NNF-medlemskap etter nødvendige dispensasjoner fra vedtektene. – Utvilsomt en merkedag både for ham og foreningen! Når Carl Henrik i tillegg hadde intens interesse for ulovlig motorsykkelkjøring, forstår man at det måtte oppstå visse problemer med uhjemlet fravær fra skolen.

Et av de mest populære programmer i TV-alderens tidlige fase var spørreprogrammet «Kvitt eller dobbelt». Her oppnådde Carl Henrik som 19-åring å bli tatt ut som en av de første deltakerne høsten 1961, med romerske mynter som tema og professor Kolbjørn Skaare som
fagdommer. Carl Henrik klarte seg helt til topps, og vant det eventyrlige beløp av kr. 10.000! Og plutselig var han blitt rikskjendis. Det åpnet mange muligheter for en pen, ung mann, bl.a. til å prøve seg som TV-vert og filmskuespiller. Men snart satte han kursen ut av landet, for antikkstudier i Roma. Vi fikk ikke høre så mye om studiene (de gikk sikkert utmerket), men mer om Carl Henriks usvekkede lidenskap for veterankjøretøyer og motorsykkelreiser i Europa. Kjøretøyene skulle være av gammelt, godt merke. Blant høydepunktene merket vi oss en Graham 1931 med campingvogn (der Lilleba fant plass i tillegg til barn som etter hvert kom til) og en racerbil Bugatti T 30 (som Carl Henrik restaurerte for Teknisk museum). Vi fikk bekreftet at Carl Henrik er en samler som ikke bare benytter bøker og lupe, men også skiftenøkkel og oljekanne. Han er dertil en samler som på uvanlig vis har maktet å forene samlerinteresser, jobb og familieliv. Det var denne miksen som realiserte seg da Carl Henrik begynte et liv som bokhandler på Briskeby med samlerlitteratur som spesiale (Automobilia). Alt mens nye samlinger bygde seg opp i heimen og garasjen på Nesodden, bl.a. med fem skap fulle av tobakkspiper! Carl Henrik elsker disse pipene, praktisk håndverkskunst, som ikke kan verdsettes uten å ha dem i hånden!

Som moden numismatiker har Carl Henrik holdt seg til romersk og bysantisk mynt. Han anbefalte alle samlere å være bevisst på å avgrense samlerområdet sitt. (Dette trenger likevel ikke stenge helt for visse impulskjøp som gir farge på tilværelsen.) Det er også viktig å definere en budsjettramme (av hensyn til husfreden). Men når du finner Mynten du virkelig skal ha, må du kjøpe den, og ikke vente på å få den billigere andre steder. Den gnagende anger, det er den du opplever over mynten du ikke kjøpte! Carl Henrik advarte ellers mot et voksende kvalitetshysteri. Du kan ha like stor glede over en litt slitt og sjarmerende mynt! For husk: Kan man spare inn på litt myntene, kan mer brukes på bøker. Det aller viktigste for myntgleden er å ha den gode numismatiske litteratur for hånden! Carl Henriks siste råd var: Når tiden er inne, bør du kvitte deg med samlingen mens du fremdeles har styringen! Dette har han nettopp tatt konsekvensen av selv, hans totale myntsamling vil bli solgt på OMG-auksjon til våren. «Men pipene, bøkene og motorsyklene –
de beholder jeg!»

Nestformannen, Gunnar Thesen, takket for et underholdende og tankevekkende foredrag. Gunnar tilhørte selv den litt yngre generasjonen som oppdaget numismatikken nettopp gjennom Carl Henriks opptreden i «Kvitt eller dobbelt». NNF har mye å takke Carl Henrik for!

Kveldens auksjon besto av 50 lot’er med mynt og innbrakte kr. 12.605.

Sverre Dyrhaug

Følg og lik! =)