Norsk Numismatisk Forening Styrets årsberetning for 2020

Året 2020 ble for NNF (som for alle andre foreninger) et meget spesielt år grunnet korona-pandemien som brøt ut i mars og varte året ut – og langt inn i 2021. Myndighetstiltakene varierte i styrke, men gjorde det i størstedelen av året vanskelig å gjennomføre normale og planlagte aktiviteter.

Kort oppsummert:

  • Før pandemien ble det holdt ordinære medlemsmøter i januar og februar 2020 med foredrag og auksjoner.

  • Etter pandemiutbruddet måtte møtene i mars og april avlyses. Det var ikke mulig å holde generalforsamling/årsmøte før 26. mai 2020. Dette ble gjennomført med nødvendige koronatiltak: vakter, håndvask og markerte sitteplasser. Carl Henrik Størmer ble takket av som formann, og som ny formann ble valgt Guttorm Egge. Det ble gjennomført en større utdeling av medaljer for 50 og 25 års medlemskap. (Se ellers referat i NNT 2/2020)

  • 16. juni ble det avholdt sommermøte på Bogstad gård med omvisning, foredrag og bevertning. Der var det 37 deltakere.

  • 4. september 2020 ble det gjennomført et arrangement av ny karakter, som et forsøksprosjekt: I NNFs regi ble det holdt et «åpent møte» i forbindelse med Oslo Myntgalleris auksjonshelg på Grand Hotel i Oslo. Det åpne møtet foregikk i eget lokale på Grand på fredagskvelden kl. 17 til 22 med 38 deltakere. Etter sosialisering og myntprat en time, gikk man over til flere fortløpende foredrag – et stort og flere små – innenfor varierte numismatiske temaer (se nedenfor). Det ble også avholdt en åpen klubbauksjon med 75 objekter.

  • Deretter ble det arrangert ordinære medlemsmøter 29. september og 27. oktober med foredrag og auksjoner. Auksjonene ble gjennomført i «koronaform», dvs. uten fysisk forhåndsvisning av salgsobjektene.

  • Medlemsmøtet i november måtte derimot avlyses, og det ble heller ikke holdt noe julemøte.

  • NNT kom i løpet av året ut med to nummer: 1/2020 og 2/2020.

  • Det ble avholdt fire styremøter i løpet 2020. Hovedtemaet var naturlig nok koronasituasjonen og konsekvensene for møteaktivitetene.

Pr. 31.12.20 hadde Norsk Numismatisk Forening 220 medlemmer (uendret fra i fjor). Disse fordeler seg på 177 ordinære, 19 livsvarige, 6 mynthandlere, 6 foreninger, 5 korresponderende, 5 museum/bibliotek (herav 2 med pliktavlevering). Antallet  betalende medlemmer var 190 (også uendret). Foreningen har tre æresmedlemmer: Tore Trosdahl, Kjell Andersen og Christian Simensen.


Etter valgene på årsmøtet 26. mai 2020 har NNFs styre følgende sammensetning:

  • Formann: Guttorm Egge
  • Nestformann: Gunnar Thesen
  • Jo Buvik
  • Sverre Dyrhaug
  • Arild Moen Pedersen
  • Kjetil Kvist


Foreningen har hatt følgende foredragsholdere på møtene i 2020:

  • Medlemsmøte 28. januar: Bo Gunnarsson, Sverige fortalte om «den stygge andungen». Om et mer enn tusen år gammelt numismatisk objekt og et omfattende detektivarbeid for å kartlegge dets historie.

  • Medlemsmøte 25. februar: Olav Klingenberg: Hellenistisk portrettmynt. Realisme og idealisme.

  • Sommermøtet 16. juni: Bård Frydenlund fortalte om Bogstad Gård, Ankerfamilien og ankerpollettene. Bidrag fra Finn Erhard Johannessen og Guttorm Egge vedrørende pollettene.

  • På det åpne møtet 4. september:
    Hovedforedrag: Guttorm Egge: Christian VII og hans utmyntning

    Dessuten følgende korte foredrag og innlegg:
    – Bernt Bertelsen: Frederik VI og stempelvarianter
    – Sverre Dyrhaug: Hvorfor samle middelaldermynter
    – Stig Westerhus v/G. Egge: Trøndelag Numismatiske Forening 50 år i 2021
    – Geir Sæther: Ny bok om polletter og akkordmerker
    – Ragnar Kyllo: Slabbing av mynter – svindel eller villedning?

  • Medlemsmøte 29. september: Lars-Erik Høitomt og Kjetil Kvist: Romerske mynter og deres patina (årets Nordbø-foredrag).

  • Medlemsmøte 27. oktober: Svein Harald Gullbekk: Hva vi vet og ikke vet om norsk numismatikk og mynthistorie.

I løpet av 2020 har det ikke blitt utdelt noen æresmedaljer.

Noen generelle betraktninger pr. våren 2021
Styret mener at foreningens forsøk med et åpent møte i tilknytning til OMGs høstauksjon (se foran), var meget vellykket. OMG-auksjonene tiltrekker seg mange dyktige samlere utenfor Oslo, og dette gir foreningen glimrende muligheter for å treffe relevante folk og skape økt interesse for NNF og vårt samlermiljø. Styret er derfor innstilt på å følge opp med tilsvarende arrangementer når pandemien er over. Den første muligheten ser ut til å bli fredag 26. november 2021.

I løpet av våren 2021 har vi forsøkt oss med nettbaserte medlemsmøter (og styremøter) med bruk av systemet Teams. I en akutt pandemi-situasjon der fysiske møter er utelukket, kan slike nettbasert møter representere en brukbar erstatning, og erfaringene så langt er overveiende positive. Men styret ser også disse forsøkene kan ha verdi ut over pandemitiden: Kanskje vil det snart bli aktuelt å holde fysiske medlemsmøter der det også tilbys deltakelse over nettet. Det kan bli et viktig tilbud for mange, både når det gjelder foredragene og klubbauksjonene.

Styret er ellers klar over at pandemisituasjonen skaper økt informasjonsbehov hos mange medlemmer. Skal vi klare å imøtekomme dette behovet, krever det bruk av flere kanaler: både foreningens facebookside (løpende info om «hva skjer») og foreningens nettside (systematisk info, arkiv) – i tillegg til medlemsbladet NNT. Men vi må også erkjenne at dette er ressurskrevende for en liten forening.


Oslo, 25.05.2021

Guttorm Egge

Formann

Gunnar Thesen                                   Jo Buvik                     Sverre Dyrhaug Arild Moen Pedersen                         Kjetil Kvist                 Lars Erik Høitomt

Følg og lik! =)