Referat fra NNFs sommermøte 16. juni 2022

Sommermøtet ble holdt i DNBs hovedkontor i Dronning Eufemias gate 30 i Oslo. NNFs medlemmer var invitert til en presentasjon av bankens myntsamling og til å avholde møte med foredrag der. Tilbudet var åpenbart populært, for det deltok 29 fysisk samt 8 på nett (Teams). Av dette var det 8 gjester, 6 fysisk og 2 på web.

I DNBs nye hovedkontor fra 2020 i Dronning Eufemias gate er det gitt plass nær kantine- og auditorieområdet til en fast utstilling av bankens flotte samling av norske mynter – fra Gimsøydaleren 1546 og frem til våre dager. Alt er fremvist ved bruk av smakfull og moderne design – eller som det heter i et av bankens presentasjonsark: 

«En unik myntsamling som dette fortjener det beste utstillingsvinduet som er mulig å få; Hvert monter har derfor individuell spesialtilpasset belysning; Myntene “svever” fritt i en kantbelyst plexiglasskjerne bak sikkerhetsglasset i monterene. Dette lyset er nøye “tunet” for å løfte frem myntens naturlig patina, samtidig som alle detaljer skal komme tydelig frem.» 

Nesten midt i denne svevende myntverden har man også utstilt et av skipene fra 1500-tallets Oslo som ble funnet under grunnarbeidene til det som nå er blitt «det nye Bjørvika». Vi ble tatt imot av Ottar Ertzeid, mangeårig finansdirektør i banken og vel kjent som myntsamler gjennom en årrekke. Sammen med vår egen formann Guttorm Egge, redegjorde de for bakgrunnen for at DNB eier en myntsamling som dette, og for den prosess som ledet til at banken valgte å presentere myntene som  en utstilling i åpne omgivelser og ikke, som tidligere, bortgjemt i dype hvelv. Guttorm ga en grundig presentasjon av noen utvalgte toppobjekter i samlingen, bl.a. Gimsøydaleren og de tre dukatene. Anne Wiland fra Kunstcentralen AS fortalte om valg av utstillingsdesign, lys, samarbeidspartnere og DNBs motivasjon for å lage utstillingen. Hun fremhevet også god hjelp fra Ottar og Svein Gullbekk.

Etter at alle hadde fått en halv time til å bevege seg rundt og studere samlingen med noe kaldt eller varmt å drikke, ble vi samlet i auditoriet. Der redegjorde formannen om aktuelle saker i foreningen og smånytt fra de andre skandinaviske landene. Arne Riise ga en kort oppdatering om en nylig avsagt dom som fastslår at det er fri adgang til eksport av antikke mynter fra Norge. Eller sagt på annen måte, at de begrensninger som følger av norsk kulturminnelovgivning, ikke kan brukes av norske myndigheter for å hindre salg eller eksport av ikke-norske mynter. Leif Nygaard viste til de drøftelser NNF har hatt om disse spørsmål og den utredning han har laget som konkluderer med det samme.

Temaet for kveldens hovedforedrag var sjeldenhetsundersøkelser av norske mynter fra 1800-tallet. Foredragsholder var Ole Kristian Fauchald, også kjent som «OleKr” på Samlerforum. Han belyste følgende temaer:

  • Relativ sjeldenhet 
  • Antall gjenværende eksemplarer
  • Hvor mange mynter ble egentlig preget?
  • Hva er bestemmende for hvilke mynter som overlever?
  • Utfordringene i myntproduksjonen
  • Gradering av mynter over tid

Det ble presentert sjeldenhetsoversikter for 49 mynter basert på nesten 3500 registrerte omsetninger. Underveis i arbeidet har også søk i utenlandske databaser over auksjonskataloger samt besøk i diverse arkiver blitt benyttet. Blant annet er det funnet dokumentasjon på den tidligere ukjente specien fra 1825. Etter foredraget ble Fauchald overrakt Bjørnstadmedaljen i bronse for sin innsats på et hittil litt underanalysert område.

Kveldens auksjon besto av 75 objekter, hvorav 50 ble solgt med samlet tilslag på kr. 9685.

Referent: Sverre Dyrhaug og Guttorm Egge

Følg og lik! =)